Peers4Parents

Peers4Parents is een netwerk van betrokken professionals met ruime ervaring en expertise in het begeleiden van begaafde kinderen en (jong)volwassenen.

Het samenwerkingsverband Unita biedt in samenwerking met Peers4Parents een programma om zowel ouders als onderwijsprofessionals te ondersteunen bij de opvoeding van en het onderwijs aan kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong.

De emotionele ontwikkeling van het begaafde kind

Het opvoeden en begeleiden van begaafde kinderen vraagt vaak veel van het aanpassingsvermogen, het inlevingsvermogen en de creativiteit van ouders. Ouders van begaafde kinderen lopen vaak tegen andere opvoedvraagstukken dan ouders met normaal begaafde kinderen aan. Vanwege de aard van hun vraagstukken kunnen ze hun zorgen, twijfels en vragen vaak niet delen met de mensen in hun directe omgeving. Ook hebben deze ouders vaak een intensieve band met de school van hun kind omdat begaafde kinderen vaak een ander onderwijsaanbod én individuele begeleiding nodig hebben. Dit maakt de opvoeding voor ouders van begaafde kinderen extra intensief. Hierdoor hebben deze ouders vaak een grote behoefte aan herkenning, erkenning en bevestiging rondom de emotionele begeleiding van hun kinderen. Van begaafde kinderen wordt in het dagelijkse leven omgekeerd ook veel aanpassingsvermogen gevraagd. Dat gaat bij het ene kind wat makkelijker dan bij het andere. Daarin hebben zij hun ouders extra hard nodig, wat ook een extra belasting kan zijn voor deze ouders.

Thema-avonden voor ouders

Alle facilitators van Peers4Parents zijn ouders van begaafde kinderen en/of hebben ruime ervaring en expertise in het begeleiden van begaafde kinderen, jongeren en (jong)volwassenen. Zij delen hun inzichten en persoonlijke ervaringen met voorbeelden die zeker herkenbaar zullen zijn voor ouders.

De planning is (onderwerpen onder voorbehoud):

16 januari 2020 20.00-22.00 uur (Communicatie met je kind)

14 mei 2020 20.00-22.00 uur | over: motivatie, onderpresteren en zelfdiscipline opbouwen (geannuleerd)

8 oktober 2020 20.00-22.00 uur | over: intensiteit, perfectionisme en stress of Idealisme, teleurstelling en depressie (geannuleerd)

Ouderprogramma

Het Peers4Parents programma creëert een omgeving waarin ouders die herkenning, erkenning en bevestiging krijgen van andere ouders, die in een vergelijkbare situatie verkeren. Het biedt een veilige ruimte voor het delen van ideeën en strategieën en voor het geven van ondersteuning in een ontspannen sfeer. Dit alles begeleid door hiervoor speciaal getrainde facilitators, die naast professional ook ervaringsdeskundigen zijn.

De ervaring leert dat ouders tijdens dit programma een groter zelfbewustzijn ontwikkelen over hun rol in de opvoeding van hun (begaafde) kinderen. Ook geeft het hen meer vertrouwen bij het aanpakken van de specifieke issues die het opvoeden van begaafde kinderen met zich meebrengt. Daarnaast brengt het programma vaak meer rust, zowel binnen het gezin als daarbuiten, bijvoorbeeld in de relatie met school. Juist de samenwerking tussen ouders, het kind en de school is erg belangrijk gebleken in verschillende succesverhalen van begaafde kinderen en jongeren. Een school of samenwerkingsverband kan profiteren van de door ouders opgedane kennis over de begeleidingsbehoefte van begaafde kinderen als de school openstaat voor de suggesties van de ouders over het begeleiden van hun kinderen.

De data voor deze oudergroep (8-daags programma) zijn:

 • 5 maart 2020 (19.30-21.00 uur)
 • 19 maart 2020 (19.30-21.00 uur)
 • 2 april 2020 (19.30-21.00 uur)
 • 16 april 2020 (19.30-21.00 uur)
 • 28 mei 2020 (19.30-21.00 uur)
 • 4 juni 2020 (19.30-21.00 uur)
 • 11 juni 2020 (19.30-21.00 uur)
 • 18 juni 2020 (19.30-21.00 uur)

ivm de coronamaatregelen zijn alle bijeenkomsten op locatie geannuleerd.

Aanmelden voor de oudergroep kan door contact op te nemen met het Loket van Unita (loket@swvunita.nl) of door direct het aanmeldingsformulier in te vullen.
Een tweede groep start in het najaar van 2020.

NB: Unita neemt een deel van de kosten voor haar rekening. Er is een eigen bijdrage van 300 euro voor ouders. Ook wordt aan ouders gevraagd het boek “De begeleiding van hoogbegaafde kinderen” van James t. Webb aan te schaffen.

> bekijk ook de flyer Peers4Parents

Themadag strong willed en hooggevoelig

De themadag over de begeleiding van hoogbegaafde kinderen die ‘strong willed en hooggevoelig‘ zijn betreft een training van een hele dag. Tijdens deze dag wordt gewerkt met het model van de Innerlijke Familie (een systemisch model dat ontwikkeld is door Arienne Klijn). Dit model geeft veel inzicht én praktische handvatten. De focus ligt op de emotionele begeleiding van kinderen met een strong willed en hoogsensitieve aard. Zij laten vaak gedrag zien dat moeilijk te begrijpen en te begeleiden is. Het beter leren begrijpen van je kind en hoe hier mee om te gaan is het doel van deze cursusdag.

Meer informatie over strong-willed en hoogsensitieve aard in combinatie met begaafdheid vind u op Gevoeligheid Grootbrengen.

 

Deze interactieve themadagen worden u aangeboden door Unita, u hoeft hier geen eigen bijdrage voor te betalen. Inschrijven gaat via Unita. De planning is:

 • 29 mei 2020 9.00-17.00 uur (geannuleerd)
 • 25 september 2020 9.00-17.00 uur (aanmeldlink)
 • 20 november 2020 9.00-17.00 uur (aanmeldlink)