Dinsdag 11 maart 2025

Thema:welbevinden in de school, in het kader van ons gezamenlijke thema sociale inclusie 

Programma uitgelicht:

De hoofdspreker was Steven Pont, ontwikkelingspsycholoog, systeemtherapeut en mediator. Steven Pont komt oorspronkelijk uit het onderwijs en is auteur van verschillende boeken over psychologische onderwerpen. Hij is een veel gevraagd spreker en treedt regelmatig op in de media over onderwerpen die te maken hebben met kind, gezin en onderwijs.

Tijdens de netwerkbijeenkomst richt Steven zich vooral op welbevinden en op de rol van het systeem ten aanzien van child blaming, het belang van de omgeving. Een kind groeit op in minstens twee systemen, school en thuis. Beide systemen zijn belangrijk. We hebben met zijn allen een taak om voor het kind te zorgen. Tevens gaat Steven in op de functie van het gedrag, functioneel en disfunctioneel.

Subsessies:

Workshop 1: Customer Journey TOMMY – door Sabine Romeijn en Mariken Uriot (SWV Unita)

Tijdens deze workshop richten we ons op TOMMY. We kijken naar de bedoeling achter de vragen die gesteld worden in het dossier TOMMY. Zijn de (eerdere of volgende) stappen navolgbaar in het dossier? Wat betekent dit voor leerlingen met een vergelijkbare hulpvraag? Aan de hand van voorbeelden rond trajecten gaan we hier mee aan de slag in deze workshop.

Workshop 2 : Wet-en regelgeving rondom passend onderwijs (OPP-wetgeving (hoorrecht); Zorgplicht; Verzuimbeleid) – door Johan Vroegindeweij (SWV Unita)

Tijdens deze workshop gaan we in op verandering rondom wet-en regelgeving bij passend onderwijs. Denk hierbij aan de OPP-wetgeving (hoorrecht,) zorgplicht en verzuimbeleid en wat dit betekent op schoolniveau en school bestuurlijk niveau.

Workshop 3: Welbevinden & mentale gezondheid – door Karen Heinsman, Hester van der Heiden (SWV Unita) en Pauline Jansen (Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek)

In de klas maak je niet alleen didactische keuzes, maar spelen ook een heleboel sociaal-emotionele factoren. Ook bij casussen waarbij Unita betrokken is, speelt welbevinden van leerlingen een grote rol.Als het welbevinden van leerlingen in het geding is, ben je als school aan zet, in nauw contact met ouders. Wat kun je doen, op welke signalen kun je letten? Welke (ondersteunende) rol kan de jeugdarts of de GGD hierbij spelen? Is het nodig om externe hulp te zoeken of kun je in samenwerking met ouders als school soms ook voldoende ondersteuning bieden?

Hieronder vind je de presentaties en documenten van deze netwerkbijeenkomst.

Presentatie welbevinden
Presentatie Zorgplicht PO 2025
Afbeelding Wet versterking positie ouders en leerlingen