De invoering van de wet Passend Onderwijs en daarmee de zorgplicht vraagt om goede afstemming en samenwerking tussen ouders en school. Met andere woorden: samen sterk!
Ouders worden door de schoolbesturen in het samenwerkingsverband gezien als educatieve en pedagogische partners. De ouders en school dragen een gezamenlijke verantwoordelijkheid ten aanzien van de ontwikkeling, het leren, het welzijn en de opvoeding van het kind.
Ouderbetrokkenheid betekent dat ouders en school elkaar steunen, actief samenwerken en elkaar aanspreken op hun taken om de ontwikkeling van een kind zo goed mogelijk te laten verlopen.
In onze regio werken alle scholen (besturen) samen in een samenwerkingsverband passend onderwijs (Unita). Samen zorgen zij voor een dekkend netwerk.
De school is het eerste aanspreekpunt voor de gang van zaken op school, het welzijn van de leerlingen en de juiste onderwijsvorm voor de leerling. In eerste instantie zal school samen met ouders bekijken wat de leerling nodig heeft en hierop het onderwijsaanbod afstemmen. Alle scholen bieden minimaal de basisondersteuning. Soms is er echter meer nodig (school is dan ‘handelingsverlegen’). In samenspraak met de ouders vraagt de intern begeleider van school dan ondersteuning bij Unita aan. Dit loopt via de handelingsgerichte werkwijze MDO (multidisciplinair overleg). Tijdens een MDO zijn aanwezig: de ouders, leerkracht, intern begeleider en een traject begeleider vanuit Unita. In het MDO worden de onderwijs- en ondersteuningsbehoeften van de leerling bepaald en ook de ondersteuningsbehoeften van de ouders en leerkracht besproken.
Voor opvoedondersteuning is soms verwijzing naar een externe organisatie nodig. Het samenwerkingsverband kan indien nodig ondersteuning aan de leerkracht bieden. Voor de aanvraag van een MDO is altijd toestemming van de ouders/verzorgers nodig.